Späť Verzia pre tlač

Čo spôsobuje rast cien potravín?

18. 02. 2008

V druhej polovici roka 2007, po relatívne stabilnom období na finančných trhoch so slušnými ziskami z akcií, nízkymi úrokovými sadzbami, lacnými úvermi a dobrými makroekonomickými výsledkami, sa situácia v cenovej oblasti značne destabilizovala. Mnohé ekonomické a finančné ukazovatele sa po neustálom zvyšovaní cien ropy a vypuknutí hypotekárnej krízy v USA zhoršili. Nevyhol sa tomu ani agrosektor a dnes sme svedkami značne prudkého rastu cien potravín, tak na Slovensku, ako aj vo svete. Globálne je možné pozorovať prepájanie potravinárstva s energetikou a postupné prispôsobovanie potravinárstva k vývoju cien na trhu s ropou. V odborných kruhoch sa o tomto probléme veľa diskutuje a označili ho ako agflácia (slovo vzniklo spojením slov agriculture a inflation).

Celý komentár: IFP_komentar(agflacia_ceny_potravin).pdf